Az autóvontatás szabályai

vontatas-kotellel

Az autóvontatás szigorú szabályait nem sokan veszik figyelembe. Ha bajba kerülnek, akkor elsőként az ismerőst hívják és valahogy eldöcögnek a kívánt célig, mindeközben rengeteg szabálytalanságot elkövetve, amikért akár súlyos pénzbüntetés is kiróható. Bármikor előfordulhat olyan helyzet, amikor szükséges autót vontatni. De hogyan kell egy ilyen, nem éppen hétköznapinak mondható feladatot végrehajtani? Elmondjuk az alapszabályokat.

Gondolta volna, hogy milyen sok baleset történik az országban, pusztán azért, mert az autósok nincsenek tisztában az autóvontatás szabályaival? A statisztikák sajnos elkeserítők. Az autóvontatás szabályait legtöbbször nem azért kell betartani, mert előírás, hanem azért, hogy a közeledési baleseteket elkerüljük. Legyen szó lakókocsikról, pótkocsiról, vagy akár egy másik személy autóról. Az autóvontatásnál az első amit meg kell nézni az az autó állapota. Ha az autó nincs a vontatáshoz szükséges állapotban, akkor trélerrel, autómentővel kell elszállítani, egyáltalán nem szabad vontatni.

Az autóvontatás során az egyik legfontosabb eszköz a vontatókötél, amelynél több szempontra is ügyelni kell. A kereskedelemben óriási a választék van a vonatókötelekből, ezért éljünk a lehetőséggel és válogassunk! Kerüljük az acélsodronyokat és a rugalmas anyagból készült köteleket, mert ezekkel csak bosszúságunk lehet. Tapasztalataink szerint az árakban látható különbség messze nem arányos a minőségi eltéréssel, kvázi egy megbízható kötél nem sokkal drágább, mint a sokszor imponáló terhelési adatokkal ránk tukmálni kívánt. Nem mindegy, hova akasztjuk be a kampókat. Manapság a lökhárító, mint külön karosszériaelem már nem léteik, de ilyen régi típusoknál sem szabad a kötelet ide erősíteni, mert a vontató autó egyszerűen letépheti. A modern konstrukcióknál vonószem található az autó gyári tartozékai között, amit egyszerűen csak be kell menetesen csavarni, miután egy apró műanyag takarólemez eltávolításával szabaddá tehető a furat. Indulásnál ne kapkodjunk, a vontató jármű finoman lendüljön mozgásba, egyenletes sebességgel haladjon, kerülje a hirtelen manővereket, és próbálja a lehető legkorábban jelezni a szándékait (féklámpa, irányjelző használata). A vontatott jármű vezetője ügyeljen a fék használatára, ne „satuzzon”, próbáljon a vontató nyomvonalában maradni, és mindig törekedjen a kötél feszesen tartására.

Láthatjuk, hogy az autóvonatás egy nagyon összetett dolog, ezért akinek nincs benne rutinja semmiképpen sem ajánljuk. Amennyit vonatókötélre költene annyiból már kérheti egy szakképzett autómentő segítségét! Ne kockáztasson, bízza az autóvontatást a szakemberekre!