Jön a tavasz jönnek a kátyúk és jön az autómentés is!

narcisz_katyu

Úgy tűnik, hogy végre vége a télnek és eltűnik a jég meg hótakaró az utakról, de előkerül valami más, előjönnek a kátyúk. Az eddig havas és csúszós utak miatt el is feledkeztünk a kátyúkról, amelyek megkeserítik az életünket. Néhány településnél nagyon nehéz megkülönböztetni, hogy hol kezdődik az út és hol fejeződik be a kátyú. Sok olyan kátyú van, amelynek a mélységét nem lehet kiszámítani, kikerülni pedig egyenesen lehetetlen. Kátyúba belehajtani pedig nem vicc, mert a gumi tönkre mehet, vagy rosszabb esetben az egész kerék kitörhet. Autómentés szempontjából ez az időszak a kátyúk miatt bajba jutott autósok miatt eléggé mozgalmas.

Miért alakulnak ki a kátyúk?

Ha jön a kátyú, akkor jön az autómentési szezon is!

Szakértők szerint csak Budapesten naponta 400-500 új kátyú keletkezik, s bár a Közút tájékoztatása szerint folyamatosan javítják ezeket, valóban nehéz lépést tartani ezzel a növekedési ütemmel. További problémát okoz a hideg, csapadékos időjárás, ami egyrészt több kátyú kialakulásához vezet, másrészt pedig csak ideiglenes javítási módokat tesz lehetővé. A felmérések alapján minden 3. autósnak okoztak már kárt az úthibák, s a teljes casco kifizetések 3%-át adják ki a kátyúkárok. Autómentés szempontjából mindenképpen a tavaszi időszak az, amikor legtöbbször érkezik hívás kátyúba hajtás miatt.

Mit tegyünk, ha kátyúba hajtottunk?

Hívjunk Autómentőt!

Na de nem ilyen egyszerű…

Elsősorban mindenképpen hívjunk rendőrt, aki felveszi a jegyzőkönyvet és fotókat készít, dokumentálja a károkat. Ezután hívjunk egy megfelelő autómentő szakembert, aki elszállítja a helyszínről az esetleg üzemképtelen járművet. A kátyúk által okozott károk körül mindig nagy a vita. A közhiedelemmel ellentétben, amikor közlekedik és önhibáján kívül úthiba okozza sérülését, jogosult teljes kártérítésre.

Az évek során, amit autómentőként töltöttem pontosan tudom, hogy az egyik legbosszantóbb az autósok számára a kátyúk által okozott károk. Az autómentés során ami kátyúk okozta balesetek miatt történik törekszünk arra, hogy teljes körű tájékoztatást adjunk a bajba jutott autósnak. Tudjuk, hogy ebben az esetben nehéz eligazodni, de ha jogi tanácsadást nem is tudunk adni az autómentés során, azt alapvető teendőkben tudunk segíteni.

Ha Önnel is esetleg megtörténik a baj, akkor hívjon minket bizalommal! A nap 24 órájában állunk az Önök szolgálatában!